Atnākot pavasarim, ikviens cilvēks jūt, ka arī viņu prātā
un sirdī ienāk, kaut kas svaigs, kau kas tīrs un netverams. Un parasti šai
laikā mēs kļūstam atvērtāki un gaišāki. Un tas ir laiks, kad varbūt vairāk
sākam piedomāt pie tā, kā izskatāmies un kā jūtamies, jo ziemas pelēkumu
nomaina ne tikai daba, bet arī mēs cilvēki uzdrošināmies savā izskatā, savā
pašsajūtā,savā garderobē ienest svaigas
kosās krāsas.
Un tieši tāpēc gribu pastāstīt par divām iespējām:
- kā labi izskatīties
- kā labi justies.
Tās ir ļoti saistītas lietas jeb jēdzieni, jo kā mēs jūtamies, tā mēs arī izskatāmies.
- kā labi izskatīties
- kā labi justies.
Tās ir ļoti saistītas lietas jeb jēdzieni, jo kā mēs jūtamies, tā mēs arī izskatāmies.
Nu jau gandrīz 5
gadus esmu kopā ar kompāniju “Colors of Life” un funkcionālā pārtika un “Baobablife”.
Šis
vārdu salikums pirmo reizi izskanēja 2010. gada 11. maijā. Šo gadu laikā daudziem
cilvēkiem šis jēdziens izsaka ļoti
daudz, daudziem, tā ir pavisam cita, jauna un citādāka dzīve, gan veselības
jomā, gan arī dzīves kvalitātes jomā. Tas ir bijis arī gana garš ceļš, līdz
mirklim, kad cilvēki mūs sadzird un protams mēs
turpinām. Jo tas ir tikai sakums gan cilvēku izpratnei par savu
veselību, gan vēlmei tiekties pēc citādas labākas, harmoniskākas dzīves.
Un mēs savu darbu un misiju turpināsim, jo tie, kas mēs esam šeit kompānijā ”Colors of Life” ir cilvēki, kas dara visu, lai mainītu savu dzīvi un ir atvērti un palīdz ari citiem, kas grib ko dzīvē mainīt un sākt, to ar sevi.
Un, lai gan mēs jau gandrīz 5gadus runājam par funkcionālo pārtiku, es domāju, ka vēl daudziem šis vārdu salikums īpaši neko neizsaka. Tāpēc gribu šodien vairāk parunāt par to, kas ir funkcionālā pārtika un kāpēc tieši šobrīd mums vajadzētu par to sākt interesēsieties.
Un mēs savu darbu un misiju turpināsim, jo tie, kas mēs esam šeit kompānijā ”Colors of Life” ir cilvēki, kas dara visu, lai mainītu savu dzīvi un ir atvērti un palīdz ari citiem, kas grib ko dzīvē mainīt un sākt, to ar sevi.
Un, lai gan mēs jau gandrīz 5gadus runājam par funkcionālo pārtiku, es domāju, ka vēl daudziem šis vārdu salikums īpaši neko neizsaka. Tāpēc gribu šodien vairāk parunāt par to, kas ir funkcionālā pārtika un kāpēc tieši šobrīd mums vajadzētu par to sākt interesēsieties.
Pasaulē arvien biežāk tiek lietots jēdziens funkcionālā
pārtika. Izrādās, tas radies Japānā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados,
kad šīs valsts zinātnieki cēla trauksmi par lielo saslimstību ar sirds un
asinsvadu slimībām, vēzi, gremošanas orgānu un citām aktuālām mūsdienu kaitēm.
Arī Latvijā ir strauji pieaugusi saslimstība ar dažādām slimībām - sirds un
asinsvadu, gremošanas orgānu, aptaukošanos. Zinātnieki pēta, kā dažādi produkti
un tajos esošie bioloģiski aktīvie savienojumi ietekmē cilvēka spēju pretoties
slimībām, uzlabo zarnu trakta darbību, paaugstina imunitāti.
Arī visparastākais kartupelis savā ziņā ir pieskaitāms pie
funkcionālās pārtikas. Tautas medicīnā jau sen to lieto kā bakterocīdu,
pretklepus, pret spazmu un diurētisku līdzekli, bet kartupeļu mizu tēja dažkārt
ieteikta pat vēža profilaksei. Kartupeļu sulu savukārt lieto kuņģa čūlas
gadījumos, kā arī pret paaugstinātu asinsspiedienu. Funkcionālie produkti ir
arī medus, topinambūrs, cigoriņi, baobabs un citi.
Katram produktam ir kāda svarīga funkcija, bet funkcionālās
pārtikas gadījumā runājam par uzturu, kas samazina un novērš risku saslimt ar
kādu slimību. Visbiežāk uztura zinātnieki šai kontekstā min sirds un asinsvadu,
kaulu (ieskaitot osteoporozi), gremošanas trakta slimības. Ja cilvēks jau no 40
gadu vecuma regulāri lieto funkcionālos pārtikas produktus, viņam ir krietni
vien mazākas iespējas iedzīvoties kādā no minētajām vainām. Patiesībā jau
funkcionālais uzturs ir sabalansēts uzturs. Šāda veida pārtika, ja to lieto
regulāri, mazina daudzu slimību riska faktorus
Attīstoties zinātnei, atrastas arvien jaunas sastāvdaļas,
kurām ir būtiska nozīme ar uzturu saistīto slimību risku samazināšanai.
Pārtikas produktus, kuru sastāvā ir gan probiotiķi, gan prebiotiķi, sauc par
sinbiotiķiem. Tādi produkti ir īpaši vērtīgi.
Probiotiķi un prebiotiķi dabā sastopami ir tādā auglī kā Baobaba koka auglis un tas nozīmē, kā arī funkcionālajā pārtikas produktā”Baobablife” sastāvā. Baobaba koka auglis no dabas ir unikāls ar savu sastāvu, ko gadsimtiem ilgi izmanto uzturā tautas, kas dzīvo Āfrikā un Austrālijā. Viņiem šis koks ir aptieka, jaunības koks, kas dod enerģiju, spēku, veselību un nodrošina ilgu mūžu. Tikai pēdējos 5 gados arī Eiropa, Amerika un Pasaule priekš sevis atklāj šo augli.
Probiotiķi un prebiotiķi dabā sastopami ir tādā auglī kā Baobaba koka auglis un tas nozīmē, kā arī funkcionālajā pārtikas produktā”Baobablife” sastāvā. Baobaba koka auglis no dabas ir unikāls ar savu sastāvu, ko gadsimtiem ilgi izmanto uzturā tautas, kas dzīvo Āfrikā un Austrālijā. Viņiem šis koks ir aptieka, jaunības koks, kas dod enerģiju, spēku, veselību un nodrošina ilgu mūžu. Tikai pēdējos 5 gados arī Eiropa, Amerika un Pasaule priekš sevis atklāj šo augli.
Baobabs ir trešās tūkstošgades funkcionālais bioprodukts.
Viens no vērtīgākajiem un organismā ļoti vajadzīgiem
produktiem ir inulīns, kas pieder pie prebiotiķiem. Inulīna koncentrāts, kas
pievienots pārtikas produktiem, palīdz strādāt mūsu zarnām, baro vērtīgās zarnu
traktā esošās baktērijas, kavē holesterīna sintēzi un uzlabo kalcija uzsūkšanos.
Izpētīts, ka regulāra inulīna lietošana uzturā samazina holesterīna līmeni
asinīs, turklāt labvēlīgi iedarbojas arī uz alerģijas simptomiem.
Latvijā Inulīns lielā daudzumā atrodams cigoriņos un topinambūrā. Ne velti mūsu senči lietoja cigoriņu kafiju un šo augu pievienoja arī citiem ēdieniem. Cigoriņi samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Prebiotiķiem un inulīnam ir spēja arī piesaistīt kalciju, ko uzņemam ar pienu un citiem tā produktiem. Zinātnieki izpētījuši, ka topinambūrā inulīna ir vēl vairāk nekā cigoriņos. Taču topinambūrs un cigoriņi netiek audzēti lielos daudzumos, lai tos izmantotu rūpnieciski inulīna ražošanā. Baobabu rūpnieciskai ražošanai audzē Senegālā un Nigērijā.
Baobabā ir vismaz trīs reizes vairāk inulīna kā citos augos, inulīns ir arī produktā Baobablife
Latvijā Inulīns lielā daudzumā atrodams cigoriņos un topinambūrā. Ne velti mūsu senči lietoja cigoriņu kafiju un šo augu pievienoja arī citiem ēdieniem. Cigoriņi samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Prebiotiķiem un inulīnam ir spēja arī piesaistīt kalciju, ko uzņemam ar pienu un citiem tā produktiem. Zinātnieki izpētījuši, ka topinambūrā inulīna ir vēl vairāk nekā cigoriņos. Taču topinambūrs un cigoriņi netiek audzēti lielos daudzumos, lai tos izmantotu rūpnieciski inulīna ražošanā. Baobabu rūpnieciskai ražošanai audzē Senegālā un Nigērijā.
Baobabā ir vismaz trīs reizes vairāk inulīna kā citos augos, inulīns ir arī produktā Baobablife
- funkcionālā pārtika ir pārtikas produktu grupa ar
noteiktām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām, kas pozitīvi ietekmē cilvēka
organisma funkcijas, tādējādi palīdzot saglabāt veselību un uzlabot vispārējo
pašsajūtu, turklāt svarīgs faktors šeit ir saslimstības riska samazināšana un
izsargāšanās no saslimšanas.
- regulāri lietojot uzturā funkcionālās pārtikas produktus, ir iespējams veidot sabalansētu, pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, novēršot kādas uzturvielas trūkumu organismā un vienlaicīgi veicot dažādu slimību profilaktiskos pasākumus.
- nākotnē ar funkcionālu pārtiku tiek saistītas lielas cerības: veidot veselīgākus uztura ieradumus, uzlabot cilvēku vispārējo veselības stāvokli, samazināt ārstēšanās izdevumus.
- regulāri lietojot uzturā funkcionālās pārtikas produktus, ir iespējams veidot sabalansētu, pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, novēršot kādas uzturvielas trūkumu organismā un vienlaicīgi veicot dažādu slimību profilaktiskos pasākumus.
- nākotnē ar funkcionālu pārtiku tiek saistītas lielas cerības: veidot veselīgākus uztura ieradumus, uzlabot cilvēku vispārējo veselības stāvokli, samazināt ārstēšanās izdevumus.
Mēs varam justies harmonijā ar sevi un labi izskatīties, ja mūsu fiziskais ķermenis un garīgais ķermenis arī ir harmonijā viens ar otru.
Ceru, ka izlasīji līdz beigām,
tāpēc ja esmu ieinteresējusi uzzināt,
tāpēc ja esmu ieinteresējusi uzzināt,
Produkts: Funkcionālais pārtikas produkts "Baobablife"
Ražotājs : Arkopharma, (Francija),laboratorija "Ferrier"
Sertifikāti: ECOCERT Greenlife un "Cosmebio"
Kontaktpersona: Eva Voldiņa
e-pasts: eva.betija@gmail.com
skype: alpuvijolite
Sertifikāti: ECOCERT Greenlife un "Cosmebio"
Kontaktpersona: Eva Voldiņa
e-pasts: eva.betija@gmail.com
skype: alpuvijolite